29 August, 2015

7th MUSLEH International Students Debating Championship 2015

Pada 20 hingga 23 Ogos yang lalu, SEMESRA telah menyertai 7th MUSLEH International Students Debating Championship yang telah dianjurkan bersama oleh MUSLEH dan UTM, Kuala Lumpur. Pertandingan ini telah diadakan di UTM dan Hotek Putra Kuala Lumpur.

SEMESRA telah menghantar dua pasukan bahas iaitu pasukan bahas Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Setiap pasukan perlu melalui 5 pusingan kelayakan untuk ke pusingan seterusnya. Pasukan bahas Bahasa Melayu telah berjaya memenangi 2 pusingan daripada 5 pusingan dan gagal untuk ke pusingan seterusnya. Manakala pasukan bahas Bahasa Inggeris pula telah memenangi 3 pusingan dan seterusnya menempatkan diri dalam 12 pasukan teratas. Kejayaan ini membolehkan pasukan bahas Bahasa Inggeris untuk layak ke pusingan seterusnya namun begitu pasukan SEMESRA telah ditewaskan di peringkat Okto-Final.


 Tahniah dan syabas diucapkan kepada kedua-dua pasukan bahas SEMESRA. Diharapkan agar kesemua pendebat telah berjaya mengutip pengalaman berharga sepanjang pertandingan ini demi kebaikan dan peningkatan prestasi pasukan bahas SEMESRA dalam pertandingan akan datang. Semoga pasukan bahas akan terus gemilang di arena pembahasan.