27 September, 2010

PELANCARAN MINGGU BAHASA 2010

Jabatan Bahasa Sekolah Menengah Sains Rembau telah menganjurkan minggu bahasa peringkat sekolah untuk tahun 2010. Program yang julung kali diadakan ini adalah bertujuan untuk memupuk minat membaca dalam kalangan pelajar serta seluruh warga sekolah menengah sains rembau. Selain menarik minat pelajar untuk memperluars dan memperkayakan ilmu, melalui program ini guru-guru dapat mencungkil bakat-bakat baru yang terpendam dalam diri pelajar sekaligus meningkatkan kerativiti pelajar terutama dalam bidang bahasa.Program ini juga menggalakkan pembelajaran secara berkelompok dan akses kendiri serta mempertingkatkan ilmu bahasa selain membina keyakinan diri para pelajar.

Majlis yang telah dirasmikan oleh yang berbahagia Dato' Haji Azam bin Haji Mad Atan, Pengetua Cemerlang Sekolah Menengah Sains Rembau. Dalam ucapan perasmian yang disampaikan pada pagi tadi, yang berbahagia Dato' mengingatkan kepada semua warga semesra supaya mengambil peluang yang ada untuk menimba ilmu pengetahuan dalam apa juga bidang bahasa yang diadakan di sekolah. Beliau turut mengaitkan contohnya personaliti TV yang versetil, En Mahadzir Lokman yang mempunyai keistimewaaan untuk menguasai pelbagai bahasa dan turut mencadangkan sekiranya diizinkan oleh pihak kementerian pelajaran khususnya bahagian kurikulum untuk memasukkan matapelajaran bahasa perancis setanding dengan matapelajaran bahasa asing yang lain yang terdapat di Sekolah Menengah Sains Rembau. Dalam majlis ini turut menyaksikan penampilan baru Guru Penolong Kanan Kokurikulum yang telah melaporkan diri bagi menggantikan Guru Penolong Kanan Kokurikulum sebelum ini, Puan Roslina Aziz yang telah dinaikkan pangkat menjadi Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid Sekolah Menengah Sains Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan Pahang Darul Makmur, Encik Zaili Azmi bin Mustafa AlFendi.

Program minggu bahasa yang diadakan seminggu ini akan diisi dengan pelbagai aktiviti yang menarik khususnya untuk pelajar sekolah menengah sains rembau. Antaranya pertandingan bahas bahasa melayu dan bahasa inggeris, pidato menengah rendah bahasa melayu dan bahasa inggeris, kuiz bahasa,mengarang puisi,menulis cerpen,pertandingan membina kata-kata hikmah, teka silangkata dan lain-lain.

Tidak ketinggalan program yang melibatkan pelajar bahasa antarabangsa seperti Bahasa Arab,Bahasa Jepun dan Bahasa German seperti explorace bahasa dan choral speaking dalam bahasa antarabangsa. Diharapkan dengan program yang dirancangkan dan bakal dilaksanakan akan dapat memberikan manfaat dan kelebihan kepada semua warga Sekolah Menengah Sains Rembau.